Cum să scapi de dependența de telefonul mobil

Telefonul și tableta îți mănâncă viața? Te ajutăm să le lași deoparte și să nu le duci dorul

Ai făcut deja cel mai important pas ai conștientizat că folosești telefonul mobil prea mult

Începe prin a vedea exact cât de mult. atât pe Android cât și pe iPhone ai posibilitatea de a vizualiza timpul petrecut pe dispozitiv. Ai nevoie totuși te ultima versiune a sistemului de operare pentru aceasta.

Acum că ai văzut exact cât de mult timp petreci pe mobil aruncă o privire să vezi exact ce aplicații îți mănâncă timpul.

Dezinstalează jocurile și alte aplicații care de fapt nu îți aduc niciun beneficiu și revizuiește lista aplicațiilor rămase pe telefon.

Din setări activează funcții precum cele care de la o anumită oră fac ecranul alb negru. Pentru că acum tehnologia îți arată pe mobil imagini strălucitoare și cu culori vii, creierul este foarte stimulat de aceste imagini și produce dopamina.

Dopamina produsă de creier în urma stimulării date de imaginile pe care le vezi pe telefon îți produce o plăcere.

Această producție repetată de dopamină asociată folosirii telefonului mobil este cea care stă la baza dependenței.

Fenomenul este simplu: folosești telefonul primești dopamina. Folosești și mai mult telefonul primești mai multe dopamina. creierul va învățat că folosirea telefonului îl face fericit pentru că primește dopamina.

Acest fenomen este identic cu experimentul lui Pavlov. Câinele încetat să saliveze când auzea stăpânul pregătind mâncare.

Îți ții mai îți va fi mai greu la început să limitezi folosirea telefonului dar Pe măsură ce te dezobișnuiești noul tău obicei de folosire va deveni noul normal.

Așadar Pune telefonul pe modul negru seara și activează funcția de ecran de lumină de seară.

Lumina de seară face ecranul mai galben limitând acea lumina albastră care stimulează creierul.

Lumina albastră este similară lungimii de undă a luminii soarelui. Cred nu percepe ca stimul.

Poți să folosești ecranul în modul in negru chiar și în timpul zilei. imaginile fără culorile zi și atrăgătoare nu vor produce aceeași plăcere creierului. Folosind telefonul cât mai multe în modul alb negru Travel ajuta să renunți mai repede la utilizarea excesivă.

Apoi renunță să folosești telefonul sau tableta fara un scop determinat.

Vrei să deblochezi telefonul să verifici notificările? Stabilește înainte scopul pentru care o faci. De exemplu spune în gând că vrei să verifici dacă ai vreun mesaj de la colegi legat de întâlnirea de mâine.

Deblochezi apoi telefonul și verifici strict doar acest lucru. Ai primit un mesaj? Perfect. Răspunde la el. Nu ai niciun mesaj de la colegi? Închide telefonul.

Probabil că ce au atras atenția câteva notificări de la Facebook și Instagram. Nu este nicio problemă. Le lași acolo pentru moment.

Stabilește în fiecare zi 20 sau 30 de minute pentru a verifica rețelele sociale. Deblochează telefonul special cu acest scop și pune o alarmă care să te anunțe când a trecut timpul.

Ai aceste minute doar pentru social media. apoi închizi imediat ce sună alarma indiferent cât de interesant era video pe care îl urmăreai.

Planificarea și autodisciplina sunt cele două chei importante la renunțarea la telefonul mobil.

Propune pentru tine să faci ceva plăcut și util în timpul câștigat astfel. Fă sport, citește mai mult, gătește sănătos sau recuperează din somn.

Scapă de dependența de telefonul mobil și îți vei recâștiga viața.

Scrie la comentarii cât de mult folosești telefonul mobil pe zi.

One thought to “Cum să scapi de dependența de telefonul mobil”

  1. Merci de articol, cel mai simplu mod de a scăpa de o dependență este să găsești una sau mai multe ocupații mai puțin nocive și, de ce nu, sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *