Evaluarea națională 2023

Calendarul oficial al Evaluării Naționale 2023
Clasa a 8-a

Evaluarea națională 2023 pentru absolvenții clasei a VIII-a are loc în perioada 19-22 iunie 2023, la nivelul întregii țări, la matematică, limba și literatura româna și limba maternă.

Când se face înscrierea la evaluarea națională 2023?

Înscrierea la evaluarea națională 2023 se face în perioada 6–9 iunie 2023.

Când este examenul la limba română la evaluarea națională 2023?

Proba la Limba română se va desfășura luni 19 iunie 2023. Aceasta este o probă scrisă. Nu există un examen oral la limba română.

Când este examenul la matematică la evaluarea națională 2023?

Examenul la matematică este programată pe data de miercuri 21 iunie 2023. Aceasta este o probă scrisă.

Când este proba la limba și literatura materne la evaluarea națională?

Anul acesta, proba scrisă la limba și literatura materne se va desfășura în data de 22 iunie 2023. Aceasta este o zi de vineri.

Când se afișează rezultatele la evaluarea națională 2023?

Notele obținute la evaluarea națională, precum și media notelor, sunt afișate după perioada de corectare.

În acest an, rezultatele la examenul de evaluare națională de publică în săptămâna de după examene, mai exact pe 28 iunie 2023, până cel târziu la ora 14:00. Aceasta este o zi de miercuri.

Acestea sunt rezultatele înaintea contestațiilor, și nu reprezintă clasamentul final pentru repartizarea locurilor pentur continuarea studiilor.

Care este ultima zi de școală pentru clasa a VIII-a în 2023?

Pentru că urmează evaluarea națională, ultima zi de școală pentru clasa a 8-a este vineri 9 iunie 2023. Aceasta este ziua în care se încheie cursurile.

Când pot depune contestație la evaluarea națională 2023?

Contestația la evaluarea națională se poate depune la scurt timp după afișarea rezultatelor.

Astfel, puteți contesta nota obținută la evaluarea națională.

Sunt alocate două zile pentru depunerea contestațiilor. Astfel, chiar după afișarea rezultatelor, pe 28 iunie 2023, începând cu ora 16:00, se pot depune contestația. În această zi programul de depunere este până la ora 19:00. De asemenea, și pe data de 29 iunie 2023 se pot depune contestații, începând de la 8:00 dimineața și până la prânz, la ora 12:00. Așadar programul de depunerea a contestațiilor la evaluarea națională oferă 7 ore în total în care se poate contesta nota obținută la evaluare.

Se poate contesta o singură notă, sau mai multe (adică două sau trei, acolo unde elevul a susținut și proba la limba și literatura maternă).

Când se recorectează lucrările de la evaluarea națională?

Dacă depunteți o contestație după examen, este util să știți că în perioada 29 iunie–4 iunie 2023 se corectează lucrările pentru care s-a depus o contestație și se soluționează contestațiile.

Rezultatele finale vor fi afișate după această perioadă de soluționare.

Când primesc rezultatul la evaluarea națională 2023?

Rezultatul final la evaluara națională, precum și clasamentul oficial național, se vor publica după soluționarea contestațiilor. Rezultatele afișate inițial, pe 28 iunie, nu sunt cele finale.

Așadar, pe 4 iulie sunt publicate rezultatele finale (definitive) ale examenului de evaluare națională 2023. Acestea sunt rezultatele de după soluționarea contestațiilor.

Este poate util de reținut că, la solicitarea comisiilor județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situații excepționale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor.

Subiectele pentru evaluarea națională 2023

Vom publica aici subiectele la evaluarea națională 2023, la matematică, limba româna și limba maternă, pentru clasa a 8-a. Vom publica atât modele se subiecte propuse, cât și subiectele de la examenul de evaluare națională*.

Subiectele la limba română la evaluarea națională 2023 clasa a 8-a

Subiectele la matematică la evaluarea națională 2023 clasa a 8-a

Subiectele la limba maternă la evaluarea națională 2023 clasa a 8-a

Subiectele de la evaluarea națională din anii trecuți

Subiectele de la evaluarea națională 2022

Ce subiecte s-au dat la evaluarea națională anul trecut? Subiectele la limba română, matematică și limba maternă vor fi publicate aici, curând.

Subiectele de la evaluarea națională 2021

Subiectele la limba română, matematică și limba maternă vor fi publicate aici, curând.

Subiectele de la evaluarea națională 2020

Subiectele la limba română, matematică și limba maternă vor fi publicate aici, curând.

Subiectele de la evaluarea națională 2019

Subiectele la limba română, matematică și limba maternă vor fi publicate aici, curând.

Merită să fac contestație la evaluarea națională?

Mulți părinți se întreabă dacă merită să facă contestație la română, matematică sau la limba maternă, după afișarea notelor la evaluarea națională.

Atunci când se face contestație, lucrarea este notată din nou (credem că este un termen mai bun decât „corectată”, care presupune că sunt greșeli ce trebuie corectate; este doar o notare, în care lucrarea este verificată și primește o notă). Această notă poate fi mai mică decât nota inițială, însemnând că elevul are de pierdut în urma contestației, media de la examen fiind astfel scăzută. Nota poate de asemenea crește, dar poate și să rămână la fel. Aceasta este o decizie dificilă. Este important să vorbiți cu copilul dvs. și să notați exact ce a făcut la examen, mai ales la matematică, imediat după examen. Verificați apoi corectitudinea rezolvărilor și discutați cu profesorul de la materia respectivă și apoi decideți dacă veți face contestație, deoarece acesta este un demers riscant.

* După ce vor fi făcute publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *